14.VIRUSURI ARN CU SIMETRIE ICOSAEDRICA ÎNVELITE Familia Togaviridae

In aceasta familie sunt încadrate virusuri care contin genom format din ARN monocatenar, linear cu o greutate moleculara de 3-4 x IO 6 D.
Capsida icosaedrica este formata din 32 capsomere si prezinta învelis extern de natura lipoproteica. Lipidele si polipeptidele din învelisul viral provin din membrana celulei gazda. Capsida virala se formeaza în citoplasma celulei gazda, iar învelisul extern la nivelul membranei acesteia.
Sunt virusuri eter labile si au dimensiuni cuprinse între 40 si 70 nm. La suprafata anvelopei nu se observa proiectii de suprafata. La particulele virale purificate învelisul lipoproteic (foarte labil) dispare si în preparatele colorate negativ si examinate la microscopul electronic se observa numai nucleocapsidele.
In acesta familie sunt încadrate virusuri care apartin urmatoarelor grupe: alfavirusuri, flavivirusuri si arterivirasuri.

Familia Togaviridae genul Alfavirus
Alfavirusurile sunt virusuri care contin în structura lor aproximativ 36 % lipide, sunt stabile la pH cuprins între 3 si 9 si sunt inactivate rapid la temperaturi de peste 56 °C. Sunt sensibile fata do solventii organici (eter, cloroform) detergenti, dar nu si fata de tripsina. Contin în structura anvelopei enzime denumite hemaglutinine. în celula gazda induc sinteza enzimei ARN-polimeraza care este o replicaza.Gazdele naturale sunt reprezentate de catre vertebrate si unele nevertebrate (insecte la care infectia evolueaza asimptomatic). Transmiterea infectiei se realizeaza prin insecte si artropode hematofage. S-a dovedit ca vectorii animati sunt reprezentati de tântari din genurile Culex, Aedes si Anopheles, de flebotomi din genul Flebotomus, de capusi din genurile Ixodes, Dermacentor si Haemophylus. La aceste gazde prezenta virusului este asimptomatica. In acesti vectori virusurile pot persista mai multe generatii datorita transmiterii lor pe verticala pe cale transovariana. De aceea, raspândirea acestor boli este dependenta de prezenta si densitatea acestor vectori. Virusurile din acest grup sunt neurotrope si determina boli cu caracter hemoragie. Provoaca boli mai ales în zonele tropicale si subtropicale. Multe sunt patogene pentru om, la care produc infectii inaparente dar si boli mortale (encefalita de capuse, febra galbena). La om si maimute produc encefalite si artrite în special în zoneie tropicale. La cabaline pe continentul american produc encefalomielite infectioase: Virusul encefalomielitei ecvine de vest, Virusul encefalomielitei ecvine de est, virusul encefalomielitei de Venezuela.

Familia Togaviridae genul Flavirus
Flavivirusuriîe sunt virusuri cu dimensiuni cuprinse între 45-50 nm. învelisul extern este reprezentat de o membrana dubla de natura Hpoproteica care prezinta la exterior proiectii de natura polipeptidica cu o lungime de aproximativ 4-5 nm. Replicarea se are loc în citoplasma, iar maturarea se produce în cursul eliberarii din celula gazda prin fenomenul de înmugurire la nivelul membranei celulare.
La flavivirusuri atât hemaglutiiiina cât si capacitatea infectioasa sunt alterate de tripsina, iar la alfavirusuri nu. La alfavirusuri, hemaglutinarea se produce în conditii optime la temperatura de 37°C si pH cuprins între 5,5 si 6 r 4 , iar la flavivirusuri la temperatura de 4°C si pH 7. In acest gen au fost de curând încadrate virusurile: virusul pestei porcine clasice si virusul bolii mucoaselor-diareii virale la bovine (BVD-MD). Virusul pestei porcine clasice purificat prin ultracentrifugare în gradient de densitate.

Familia Togaviridae genul Arterivirus
In acest gen sunt încadrate virusul arteritei ecvine si virusul sindromului respirator acut la porc (PRRSV) care au caracteristici morfologice, moleculare si de infectiozitate asemanatoare cu a celorlalte virusuri descrise mai sus.

 

Curs D-nul dr. Turcu